Ropox – Badeværelse

Casebeskrivelse:

Kortlægning af rutiner i baderummet på plejehjem, i hjemmeplejen eller på handicap institutioner

Fokus er på:

  • De typiske rutiner/processer i baderummet og deres eventuelle sammenhænge (f.eks. toiletbesøg med efterfølgende håndvask)
  • Hvilke processer er mest ressourcekrævende for plejepersonalet
  • Hvilke processer er mest uhensigtsmæssige for plejepersonalet og deres arbejdsmiljø
  • Hvilke processer er mest uhensigtsmæssige/besværlige/begrænsende for brugere
  • Hvilke hjælpemidler er i dag til rådighed for at afhjælpe disse situationer
  • Fordele – ulemper – mangler ved eksisterende hjælpemidler
  • Forslag til forbedring af processer og/eller hjælpemidler

    Målet er:

  • Generere ideer til produktudvikling
  • Give de studerende et praktisk indblik i anvendelse og anvendelighed af hjælpemidler

Ropox

Better ways to better days
Ropox’ vision er at give mennesker med nedsat funktionsevne og deres hjælpere en bedre hverdag. Det gøres ved at udvikle funktionelle hjælpemidler i smukt og diskret design, der indgår optimalt i boligens indretning, samt løsninger til forbedring af arbejdsmiljøet.
Brugeren i centrum
Mennesker med nedsat funktionsevne har ret til et smukt hjem og til at kunne leve en tilværelse uafhængigt af andre. Brugere omfatter også de personer, der hjælper mennesker med nedsat funktionsevne i dagligdagen. Derfor gøres alt for at sikre terapeuter, plejepersonale og pårørende det bedst tænkelige arbejdsmiljø med produkterne.
Fokus på det væsentlige i hverdagen
Der er nogle ting i dagligdagen, som har særlig stor betydning for, om brugere føler, at de har et værdigt og velfungerende liv. Fx at kunne gå på toilettet eller gå i bad, selvom man måske er kørestolsbrugere.

Gruppe 4

Gruppen består af 6 deltager som kommer fra 4 forskellige uddannelser. I gruppen har der været stor fokus på det tværfaglige input og samarbejde. Medlemmerne er følgende:

Tak til

Plejehjemmet Lykkevang – for rundvisning, gennemgang af badeværelse, gennemgang af hjælpemidler og rutiner
Plejehjemmet Skipper Klement – for rundvisning og gennemgang af badeværelse
Plejehjemmet Elmely – for rundvisning, gennemgang af badeværelse og gennemgang af Ropox hjælpermidler
Ergoterapeut uddannelsen UCN – for lån af træningslejlighed og sparring

Konceptvideo:

Designprocess:

Analyse

Belysning af problemstillinger

Udfra de observationer vi har lavet, har vi fremstillet denne videoskitse, som skildrer nogle af de udfordringer der er i situationer på et badeværelse.

Belysning af anden problemstilling

Udfra de observationer vi har lavet, har vi fremstillet denne model. Denne giver et indblik i hvordan systemet omkring hjælpemidler fungerer samt hvilken rolle vi mener Ropox har. Metoden der er brugt er Material Storytelling og er derfor lavet i en sandkasse med simpelt “legetøj”.

Syntese

3 problemstillinger er udvalgt og bliver ført videre i syntesen

Problemstilling – Hvad kan Ropox gøre for at blive mere synlig på det danske marked?

Scenarier som Material Storytelling

Udfra enkelte undersøgelser, blev følgende model lavet i Material Storytelling.

Scenarier uddybet

For at skabe et overblik over ovenstående model, har vi udviklet denne model med fokus på de typer af interaktioner som Ropox kan have til de forskellige brugere.

Støttekategorier

Ved udvikling af nye hjælpemidler, skal der samtidig tages højde for målgruppen. Udfra vores tidligere observationer og enkelte undersøgelser, er vi kommet frem til denne model.

Problemstilling – Hvordan kan grebet udvikles?

Greb v.1

Ved hjælp af bodystorming fik vi ideen til denne skitse.

Greb v.2

Bodystormingen på Greb v.1 gav nogle uventede problemstillinger, derfor bodystormede vi videre og udviklede denne skitse.

3D model v.1

Efter bodystormingen af Greb v.2, blev der lavet en 3D model.

3D model v.2

3D modellen gav nogle uventede problemstillinger, hvilket medførte denne nye model.

Problemstilling – Hvordan kan bækkenstolen forbedres?

Bækkenstolen er en stor del af den daglige rutine, men det medfører samtidig uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og unaturlige bevægemønstre for borgeren. Idéudviklingen medførte denne model af en bækkenstol.

Designprocess:

Observation

1. møde med Ropox

Ved første møde fik vi afklaret forventninger og sat en ramme for projektet

  • Vi vil bidrage til viden om behov
  • Vi vil bidrage til nye vinkler på hjælpemidler
  • Vi vil kortlægge det, der sker i badeværelset
  • Vi vil gøre borgeren mere aktiv i eget liv
  • Vi vil belyse fordele og ulemper ved nuværende hjælpemidler

Besøg på Plejehjemmet Lykkevang

Plejehjemmet Lykkevang er bygget i 2006. Der bor 36 beboere, som alle har deres egen lejlighed med tekøkken, mulighed for at dele op i stueafdeling og soveafdeling samt eget badeværelse. Beboernes mobilitetsgrader er meget forskellige, hvilket afspejles ved de hjælpemidler som den enkelte beboer har til rådighed. Nogle lejligheder har således meget få hjælpemidler, mens andre benytter deres badeværelse eller stue som opbevaring for deres hjælpemidler.

Observationer

  • God rumlighed
  • Gulvet er skridsikkert, men svært at gøre rent
  • Bruseren er meget tæt på toilettet
  • Der er langt fra toilettet til håndvasken
  • Beboeren skal selv sørge for opbevaring
  • Bækkenstolen fylder bruseniechen op
  • Toiletpapir bliver vådt under bad

Besøg på Plejehjemmet Skipper Klement

Plejehjemmet Skipper Klement er bygget i 1974 og står foran en stor renovering. Der bor 52 beboere, dog kan det svinge i perioder da det afhænger af deres aflastningspladser. Beboernes mobilitetsgrader er meget forskellige, der skal dog findes alternative arbejdsrutiner for at en beboer, der har brug for massiv støtte kan blive boende.
Beboernes hjælpemidler står på gangene, for ikke at fylde i lejligheden. Lejlighederne består af en lille gang med skabe, et værelse med plads til seng og et lille badeværelse.

Observationer

  • Meget småt
  • Meget vand efter bad
  • Besværligt at komme rundt med bækkenstol

Observationer fra Plejehjemmet Elmely

Plejehjemmet Elmely er bygget i 1960 og er ombygget i 1994. Der er 4 boenheder, hvor af det ene er til demente. Beboernes mobilitetsgrader er meget forskellige, hvilket bevirker at der er mange forskellige typer af hjælpemidler til rådighed, deriblandt Ropox’s hjælpermidler. Lejlighederne består af en lille gang, opholdsrum/soverum og eget badeværelse.

Observationer

  • Meget småt
  • Ropoxvasken giver meget plads i badeværelset
  • Elektronisk toilet giver beboeren mulighed for at gå på toilet uden hjælp

Analyse

Finde problemstillinger

For at kunne belyse problemstillingerne, startede vi med at gennemgå alt observationsmaterialet. Efter denne gennemgang, sad vi med 21 problemstillinger. Vi begyndte derfor en kritisk selektionsproces, som førte til 13 problestillinger, som skulle præsenteres som videopoker. Da det 2. møde skulle være på skype, brugte vi powerpointen nedenfor, til at præsentere disse problemstillinger.

2. Møde med Ropox

Vi fremviste ovenstående slides, og samarbejdede derefter om at udvælge 3 problemstillinger som Ropox fandt interessante.
1. Bækkenstol
2. Greb
3. Synlighed af Ropox hjælpemidler

Bodystorming i ergoterapeut lejlighed

Vi lånte ergoterapeut lejligheden på UCN. Her testede vi forskellige rutiner der involverede forflytninger til og fra kørestol, brugen af bækkenstol med mere. Ideerne der kom i spil kan ses under videoskitserne.

Syntese

Ideudvikling – Synlighed af Ropox Hjælpemidler

Vi tømte sandkassen, for at prøve at stille nye sandkassescenarier op. Dette gjorde vi for at få ideer til hvordan Ropox kan blive en del af det lukkede system, der er mellem plejehjem-hjælpemiddelcentral-kommune. Den udviklede model kan ses nedenfor, hvor Ropox er i midten. For yderligere uddybning, se vores videoskitse med Ropox scenarier.
Denne øvelse bevirkede også, at vi blev opmærksomme på hvordan der bliver visiteret tid til pleje og hjælpemidler til den enkelte borger. Det har vi skitseret i støttekategorimodellen nedenfor. Da vi satte denne model op mod det vi havde observeret tidligere på plejehjemmene, blev vi opmærksomme på at vejen fra “let støtte” ofte gik direkte til “massiv støtte”. For uddybning af modellen, se videoskitsen med støttekategorier.

Ideudvikling – Greb

På nedenstående billede ses to forskellige typer greb.
Det til venstre er en videreudvikling af den ide til greb, vi fik under bodystorming i ergoterapeutlejligheden. Den skal kunne rotere på stangen, og samtidig kunne bevæge sig op og ned. Den skal være en hjælp til plejepersonalet og samtidig støtter den borgeren, således at denne oplever mere selvstændighed.
Den til højre er et enkelt greb som er monteret med sugekop. Ideen er at den kan flyttes rundt, alt efter hvor borgeren har brug for den.

En anden idé til greb, er Pavestolen som ses nedenfor. Det skal være en del som kan kobles på loftliften, således at loftliften kan bruges hos borgeren i længere tid. Den vil kunne hejses op og ned, og der vil være støtte som ved prædikestol, dog meget mere pladsbesparende. Der skal kunne monteres forskellige greb og andet tilbehør alt afhængig af borgeren.

Ideudvikling – Bækkenstol

Ideerne til denne stol viste sig at være mange, og ikke helt nemme at vise. Vi har lavet en model i sølvpapir for at skildre så meget som muligt, hvilket kan ses nedenfor. Ideen er at ryglænet er lavet som skæl, der kan indstilles til den enkelte borger. For enden af armlænene er der nogle håndtag som kan dreje fodstøtterne. Disse fodstøtter drejer ind under stolen, således at borger og personale ikke støder unødigt ind i dem.
Derudover har bækkenstolen en “Poopbag”. Denne pose skal erstatte det bækken der er under normale bækkenstole. Fordelen ved denne pose er at den forsegler sig selv, når den tages af og kan skyldes ud direkte i toilettet. Dette betyder mindre rengøring for personalet. Derudover kan denne pose vise om der er kommet noget med ud, som ikke burde være der, det kunne fx. være bakterier fra urin infektioner. Posen skal derfor ses som en alarmklokke for personalet, så borgeren hurtigst muligt kan blive undersøgt.
For udvidede informationer, se videoskitsen med bækkenstolen.

3. Møde med Ropox

Dette møde foregik over skype, og her blev alle ideudviklingspunkterne præsenteret. Herefter fandt vi, i samarbejde med Ropox, ud af at arbejde videre med grebløsningen. Dog ikke den med sugekop, da den allerede er opfundet og fungere i praksis.

Ideudvikling på greb til stang

Vi afholdte en speedsketching, for at se om vi kunne komme på andre måder at udforme grebet på. Vi fik nogle nye indspark, men indså hurtigt at det er nemmere at beskrive hvis vi havde det i hænderne. Vi tog derfor på Utzon og begyndte på realiseringen.

Realisering

Realisering i flamingo

Der blev skåret, slebet og støvet en hel del under denne proces. Der blev udviklet en del forskellige modeller, men der blev hurtigt enighed om at der var en som var meget mere naturlig end alle andre. Hvilket også blev den som vi brugte i konceptvideo. Den ses her i billedet til højre.

Den endelige 3D model

De forskellige flamingo modeller medførte disse 3D modeller. For a få dem uddybet, skal man se konceptvideoen.